Heeft u uw
financiële zaken
op orde?

Lees de checklist

Intermedis A & A

Meer schenken door Covid

Geplaatst op: 28-01-2021, 13:14:49

Fijn nieuws voor veel huiseigenaren: meer dan één op de drie heeft minstens een ton aan overwaarde.” Zo schreef dagblad \'de Telegraaf\' eind december.

Maar deze papieren winst heeft ook een negatieve kant. Die overwaarde behoort namelijk tot de erfenis. Op het moment dat de eerste ouder overlijdt, hebben de kinderen recht op een (kinds)deel. Is de wettelijke langstlevende regeling van toepassing of hebben de ouders een langstlevende testament, dan krijgen de kinderen niets uitbetaald.
Toch is er al erfbelasting verschuldigd over een kindsdeel als de fiscale waarde boven de belastingvrije drempel van € 21.282,- uitkomt.

Dat vinden de meeste mensen niet eerlijk.

Een oplossing hiervoor is schenken op papier. De notaris legt vast dat de ouders een bepaald bedrag aan hun kinderen geven. Maar uitbetaling hiervan volgt pas nadat beide ouders overleden zijn. In de tussentijd moeten de ouders wel jaarlijks een vergoeding aan hun kinderen betalen van 6% over het geschonken bedrag.

Door jaarlijks niet meer te schenken dan het belastingvrije bedrag, kunnen ouders zorgen dat de papieren winst toch onbelast bij hun kinderen terechtkomt. Vorig jaar lag de grens per kind op € 5.515,-. Volg deze route tien jaar lang en ieder kind heeft – zonder erf- of schenkbelasting af te dragen – al € 55.150,- van de economische waarde van de woning gekregen.

Vanwege Corona is de belastingvrije som éénmalig met € 1.000,- verhoogd. Ieder kind mag belastingvrij € 6.604,- ontvangen. Voor kleinkinderen, neven, nichten en anderen is dat € 3.244,-. In 2022 wordt die verhoging weer teruggedraaid.

Bron: bijdrage van 23 januari 2021 door Ernst Loendersloot, senior kandidaat-notaris, op www.ntrs.nl  

Ga terug naar de vorige pagina